
Kiinteistövero – miksi kiinteistövero nousee vuonna 2024?
Verohallinto on tiedottanut 15.3.2024, että lakimuutos nostaa monen kiinteistönomistajan veroja ja on kehottanut tarkistamaan kiinteistöverotuspäätöksen ja korjaamaan tietoja tarvittaessa. Mikä on siis ollut tämä lakimuutos ja kiinteistöveron nousun syy?

Rasitteet – mitä eroa on kiinteistö- ja rakennusrasitteella?
Hyvä tapa saada lakimies hiljentymään (edes hetkeksi), on kysyä häneltä, mitä eroa on rakennus- ja kiinteistörasitteella. Molemmat ovat rasitteita, eli kiinteistöön kohdistuvia kiinteistörekisteriin viranomaisen määräyksellä perustettavia maankäyttömääräyksiä, mutta konkreettisten erojen muistaminen voi olla myös ammattilaiselle haastavaa.

KKO:2024:15: Puhelut ja tekstiviestit eivät osoittaneet tilaajan edustajan hyväksyneen urakkatarjousta
KKO:2024:15 ennakkopäätös koskee sitovan urakkasopimuksen syntymisen edellytyksiä ja näytön arviointia. Asiassa asunto-osakeyhtiö oli neuvotellut linjasaneerausurakasta rakennusyhtiön kanssa. Riitaista oli täyttivätkö osapuolten edustajien väliset keskustelut sitovan sopimuksen syntymisen edellytykset.

Rakentamislain korjaussarja lausuntokierroksella – mitä uudessa laissa on tarkoitus muuttaa?
Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. Rakentamislain voimaantuloon saakka rakentamista säätelee maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL). Uuteen rakentamislakiin on tarkoitus tehdä muutoksia jo ennen lain voimaantuloa ja saada uudet muutokset voimaan samaan aikaan lain kanssa. Ympäristöministeriö on pyytänyt lausuntoja rakentamislakiin esitetyistä muutoksista 5. maaliskuuta 2024 mennessä.

Hallinnanjakosopimus – mikä se on ja miksi se laaditaan?
Rakennettaessa talo kahden tai useamman omistajan yhdessä omistamalle kiinteistölle, kannattaa kiinteistön hallinta jakaa omistajien kesken hallinnanjakosopimuksella. Omistuskiinteistön lisäksi voidaan jakaa myös vuokralaisten yhdessä maanvuokrasopimuksella vuokraamaan kiinteistön hallinta.